CITES

A CITES engedélyről...

      A Washingtoni Egyezmény (CITES- Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) - Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) célja, hogy ellenőrizze a veszélyeztetett fajok kereskedelmét, és ezáltal megakadályozza az állat- és növényfajok kipusztulását.

     Minden teknős vásárláskor két okmányt kell kapnunk az eladótól. Az egyik egy sárga színű, ez az EU bizonylat. A másikon pedig a teknős haspáncéljáról látható fotó. Ez a két okmány együtt hiteles, rendszerint össze is van tűzve a kettő.

     Ez az igazolás az állat eladásához, valamint szállításához is egyaránt szükséges. Az okmány az EU tagállamain belül, mindenhol érvényes és szükséges.

    A tulajdonosváltozást az eladónak és a vevőnek is kötelessége a vásárlástól számított 30 napon belül bejelenteni az illetékes hivatal irányába. A haspáncélt félévente kell újra fotóztatni, a lejárati időt a haspáncélfotó alatt találod.

    A fotózást a lakóhely szerint hivatalban végzik. Ez általában mindösszesen néhány percet vesz igénybe. A fotózásnak és az engedély hosszabbításának nincs költége.

    Amikor az állat eléri a 10 cm- es páncélhosszt (ezt a mellvért áll alatti végétől a hátpáncél farok mögé hajló végéig kell mérni), teknősünket el kell látni mikrochippel. Ezt állatorvos végzi a tulajdonos költségére. Ezután még egyszer el kell vinni a teknőst a hivatalba, ahol leolvassák a mikrochippet és kiállítják a végleges engedélyt, amin szerepel a chip száma is. Innentől kezdve azon kívül, hogy a papírt megőrizzük és szállítás esetén a teknőssel együtt magunkkal vigyük más adminisztratív teendőnk nincs. 10 cm-es páncélhosszt a teknősök általában 2-2,5 éves korukra érik el.                                                                                                 

   Nagyon fontos, hogy a határidőket tartsuk be, ellenkező esetben az okmányok érvényességüket vesztik, ami természetvédelmi bírság kiszabásával, vagy akár az állat azonnali elkobzásával is járhat!

 

 

argep.hu A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.