Blog

Kaméleonok tartása

Akár sisakos, akár párduckaméleonról van szó, mindenképpen megbízható helyről, lehetőleg tenyésztőtől szerezd be a kisállatot. Tartásuk:

- Kezdő terrárium: Mindenképpen álló terráriumot kell beszereznünk. Az egészen pici állatoknak egy kisebb terráriumot szerezzünk be, pl. egy kb. 30x30x50-es, vagy akár egy 32x32x46 cm-es terrárium kiváló erre a célra. A kaméleon kezdő terráriuma nem lehet túl nagy, mert egyrészt elvész benne az állat, másrészt pedig gyakran előfordul, hogy egy nagyobb terráriumban egyszerűen nem találja meg a táplálékát. Kezdő terráriumokat ITT találsz kínálatunkban.

- Végleges terrárium: Ahogy kaméleonunk fejlődik, úgy kell egy idő után a kezdő terráriumot nagyobbra – végleges terráriumra - cserélni, erre nagyjából fél éves kell sort keríteni.  Amiben egy felnőtt kaméleon tartható, az egy kb. 50x40x90 cm-s, vagy akár egy 45x45x80 cm-es (ez tényleg a minimum nekik) méretű terkó. Egy ilyen  terrárium szép növényekkel, hátfallal ellátva, benne a kaméleonnal a lakásunk ékes dísze lehet. Végleges terráriumokat ITT találsz kínálatunkban.

- A kezdő és a végleges terráriumnak is jól szellőzőnek kell lennie, tehát a tetején és valahol legalább az egyik oldalán rácsosnak/hálósnak kell lennie

Fontos, hogy a kis terrárium, de lehetőleg a végleges is hátfalas legyen. Természetesen egy hátfalas terrárium jobban is néz ki, mintha átlátnánk az egész terráriumon, de emellett két további funkciója is van:
1) A kaméleon csak ritkán jön le a talajra. Hátfal nélkül a táplálékállatok (tücsök) a terrárium alján mászkálnak, a hátfalas terráriumon azonban a hátfalon a terrárium felső részébe másznak és a kaméleon szeme előtt mozognak. Így a kaméleonunk folyamatosan látja és szépen egyenként le tudja vadászni őket.
2) A kaméleonok érzékeny állatok, szeretik biztonságban tudni magukat. Ha a terrárium mind a 4 oldala átlátszó, akkor sokkal inkább védtelennek érzik magukat és így erősebb lehet a stresszfaktor, ami étvágytalansághoz vezethet.


- Aljzat: 
Erre a célra legjobb megoldás a kókuszrost, amit ITT tudsz megvásárolni.


- Mászóágak: Kertből, erdőből, parkokból gyűjtsünk be megfelelő vastagságú és hosszúságú mászóágakat, hogy állatkánk kényelmesen közlekedhessen a terráriumában. Vagy ITT tudsz számára egyéb megoldást találni. Az ágak egy része vízszintesen vagy közel vízszintesen álljon. Az ágak elhelyezésénél ügyeljünk még arra, hogy legalább egy vízszintes ág legyen közvetlenül a melegítő és az UVB égő alatt. Ezen az ágon fog valószínűleg a legtöbbet időzni, ezen fog éjszaka pihenni, aludni, illetve napközben napozni. Nagyon figyeljünk arra, hogy állatunk semmiképpen ne érhessen a melegítő izzóhoz, súlyos égési sérüléseket szerezhet. 


- Növények: Itt fő szempont, hogy a terráriumba kerülő növények ne legyenek mérgezőek.

- Égők:
 A kaméleonnak kétféle égőre van szüksége, hogy valóban jól érezze magát:
1) UVB izzó: Egy 13 vagy 26 wattos jó minőségű UVB égő nélkülözhetetlen az állat jó egészségi állapotának megtartásához. ITT találsz megfelelőt. Ennek az égőnek napi 10-12 órát kell mennie napközben Ez az égő a napfényt pótolja állatkánknak, ez teszi lehetővé számára, hogy a kalcium beépüljön a szervezetébe. A legjobb ugyanakkor, ha fénycsövet használsz erre a célra. ITT tudod beszerezni a legjobbakat.


2) Melegítő izző: Mivel az UVB égő nagyon minimális meleget ad, ezért szükséges egy melegítő izzó is. Ennek az égőnek szintén 10-12 órát kell mennie az UVB-vel párhuzamosan. ITT találsz megoldást rá.


- Hőmérő: 
Az említett két fényforrás biztosítja a megfelelő hőmérsékletet a kaméleonoknak, ami a terrárium felső tartományában kb. 30-32 fok. Ettől függetlenül érdemes egy terráriumi hőmérőt is beszereznünk, hogy láthassuk, ha a hőmérséklet bármilyen okból mégsem lenne ideális.

- Párásítás: Naponta kétszer-háromszor párásítsunk kedvencünknél.. Kézmeleg vizet eresszünk egyenesen a csapból egy kézi permetezőbe és azzal gazdagon permetezzük meg a terráriumi növényeket, illetve az üvegfalakat. Nem gond az, ha a kaméleonra megy valamennyi víz, de rá kifejezetten ne célozzuk. Ha azonban a kaméleonunk éppen vedlik, akkor kerüljük el, hogy víz kerüljön közvetlen a testére, hisz így a félig levedlett bőrréteg a víz hatására újra visszaragad az állatra és sokkal nehezebbé teszi számára a természetes vedlést.
Nagy segítség lehet ebben egy párásító berendezés, ITT találsz megoldást, ha biztosra szeretnél menni.

- Itatás: A megfelelő mennyiségű víz a kaméleon számára nélkülözhetetlen. Fontos tudni, hogy 95 %-uk nem találja meg az állóvizet, azaz nem megoldás, ha egy kis tálba vizet adunk neki. A terrárium falán vagy a leveleken megcsillanó vízcseppeket azonban hamar észreveszik, és onnan isznak, azt nyalogatják fel. A kis állat az első 3-4 hónapjában általában elég vizet tud felvenni a naponta 2-3 alkalommal megpermetezett levelekről, illetve a terrárium faláról. 4-5 hónapos kora után érdemes egy csobogót vagy egy csepegtetőt venni, pl ITT.


- Etetés: A kaméleon kizárólag élő eleséggel táplálkozik. Ne felejtsd el az eleségállatokat 4is megfelelően etetni, hiszen ahogy az eleségállatot tartod, úgy tartod kaméleonodat.

- Vitamin: Nélkülözhetetlen a jó minőségű vitamin a kaméleonok számára. Minden etetés előtt az eleségállatot vitaminoznunk kell, tehát bele kell forgatni a vitaminba. Vitaminokat ITT találsz.

  

 

 

2. Melegítő izzók

Akár spot, akár kerámia, akár egyéb melegítő izzót használunk, célszerű azt a terrárium egyik oldalán elhelyezni, így a lámpa alatti napozóhelyen melegebb, attól távolabb hűvösebb lesz. A melegítő lámpákkal kapcsolatban sokszor hallani, hogy "jó oda a tesco-s is, nem kell a drágább terráriumi izzó". Gazdaságos és egyszerű megoldásnak tűnik, de nem véletlenül gyártanak speciális melegítő izzókat erre a célra kedvenceinknek. A háztartási égőknek több nagy hátránya is van a speciális melegítő izzókkal szemben. Az egyik – és legfontosabb - az a szűk sugárzási szög. A háztartási izzók általában egy szűkített fénynyalábot bocsátanak ki, így az alatta napozó állatnak csak egy részét melegítik fel megfelelően, ami nagyjából olyan, mintha mi csak a fejünket dugnánk ki a tűző napra és attól várnánk, hogy átmelegedjen a testünk. Ezzel azt érjük el, hogy a fejünk "megsül" a lábunknál már szinte nem is érezzük a meleget. A jobb minőségű terráriumi izzók ezzel szemben úgy készülnek, hogy szélesebb körben adják le a megtermelt hőt, ezzel biztosítva kedvencünk testének biztonságos és hatékony melegítését. Sokan kérdezik, miért nem elegendő a szobahőmérséklet. Fontos, hogy a terráriumon belül különböző hőmérsékletek legyenek, mert hüllőnk nem tudja szabályozni testhőmérsékletét. Ha nincs elég meleg- ami pl. teknős esetében elérheti lámpa alatt akár a 40-42 fokot is, akkor kedvencünk lelassul, kedvtelen lesz, jelentősen csökken az étvágya, így pedig a táplálékbevitele sem lesz megfelelő. Ugye nem ez a cél? :) 

A TERRÁRIUMVILÁGÍTÁS ALAPJAI - TERRÁRIUMI FÉNYFORRÁSOK 1. RÉSZ

3. UVB kompakt, uvb izzó:

A hüllők UVB fény igényének biztosítására az egyik legegyszerűbb megoldásnak a kompakt égők, UVB izzó használata. Azonban ha nem megfelelően használjuk ezeket, gyakorlatilag felesleges pénzkidobás volt megvenni.

Zoo Med ReptiSun 10.0 kompakt fénycső 26W - www.teknosvilag.

Érdemes a nagyobb teljesítményű (23-26 wattos) UVB izzóthasználni még akkor is, ha az ezek hirtelen nagyobb kiadást jelentenek. Jó szívvel ajánljuk erre a célra ZooMed, NomoyPet és Arcadia termékeinket egyaránt. A kerámia burák használata kerülendő, még akkor is ha különböző barkács megoldásokkal fényvisszaverő felületet is teszünk beléjük. Megfelelő lámpákra ITT találsz megoldásokat. 

argep.hu A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.