Szárazföldi teknőst tarthaunk kinti kifutókban és benti terráriumokban egyaránt. Mindkét tartási formánál törekedni kell arra, hogy minél természetközelibb helyet biztosítsunk számukra. 

Beltéri terráriumok elhelyezése, berendezése:

       A legkisebb teknős részére is biztosítani kell egy minimum 60X40 cm alapterületű terráriumot. Ez kb. 1-2 éves korukig elegendő csupán, utána mindenképpen nagyobb helyre lesz szükség. Aljzatnak kizárólag a vegyszermenetes, lúgos kémhatású föld a megfelelő. Webáruházunkban megvásárolható kiváló aljzatkeverék, kifejezetten szárazföldi teknősöknek lett összeállítva. Aki nem biztos a talaj minőségét illetően, annak szívből ajánlom ezt a megoldást. 

        aljzat vastagsága a terrárium alján 8-10 cm legyen. A kereskedelemben kapható tőzeg, fakéreg, kókuszrost, homok, forgács stb nem szárazföldi teknősök alá való. Használatuk egészségtelen a teknős számára. Sem az ízületeiknek, sem az emésztésünknek nem tesz jót, akár végzetes megbetegedést is okozhatnak kedvencünknek. Hogy teknősünk minél jobban érezhesse magát lakhelyén, érdemes a talajt számára kisebb dombokkal érdekesebbé tenni. Ajánlott különféle élő növényekkel gazdagon telepíteni a terráriumot. Ilyen lehet pl. a levendula, orvosi zsálya, rozmaring, kőrózsák, varjúhájak, amelyek rövid életük után, kiszáradva is tökéletesek kedvencünk számára. Természetes tereptárgyak. dekorációs növény a csenkesz, esetleg egyéb csomós fűfélék. Ennek tövében, a gyökereihez bújva szeretnek a teknősök leginkább aludni. Itt biztonságban is érzik magukat.

A legjobb aljzatot kedvencednek ITT találod.

Megvilágítás:

       Alapvetően kétféle izzóra van szükség. Az egyik a megfelelő UV-B sugárzást biztosítja (ezt fél évente cserélni szükséges, létfontosságú a kalcium beépüléséhez), a másik melegítőként funkcionál. 

Lámpa és lámpaszett kínálatunkból ITT tudsz választani, a megfelelő izzót ITT találod. 

       A beltéri terráriumok megvilágításánál fontos szempont, hogy ne az egész terrárium legyen egyenletesen megvilágítva, fűtve, hanem csak az egyik fele, mindig legyen lehetősége az állatnak félrevonulni a melegítőlámpa elől. A lámpákat éjjelre le kell kapcsolni. 

        A melegítőlámpa teljesítményét úgy válasszuk meg, hogy a hatósugarában akár 40 fokra is felmelegedjen a környezet. Ezt egy 40 vagy 60 wattos reflektor (spot) izzó is képes biztosítani, ha a lakás kellőképpen meleg, illetve az izzó és az aljzat közötti távolság ezt lehetővé teszi. Gyakrabban alkalmazunk 60 wattos izzókat.  

       Beltéri terráriumokban különösen fontos a rendszeres, akár napi két három alkalmankénti párásítás. Csak olyan szobanövény spricnit használjunk, amiben SOHA nem volt tápoldat, vagy növényvédő szer. A talaj, a teknős is legyen időnként vizes. A túl szárazon tartás a teknős páncéljának rendellenes, "huplis" fejlődésében jelentkezik. 

Kültéri terráriumok:

       A kültéri kifutót úgy készítsük el, hogy alapvetően napos helyen legyen, de létfontosságú árnyékot, búvóhelyet is biztosítanunk teknősünk számára, hogy mindig legyen lehetősége a tűző nap elöl elvonulni. A kifutó növényekkel gazdagon legyen beültetve, és ügyeljünk az esővíz elvezetésére is. A kültéri terrárium kerítését (amire kiválóan alkalmas pl. az ágyásszegély) mindenképpen ássuk legalább 8-10 cm mélyen a talajba, mert a teknősök előszeretettel ássák ki magukat belőle. Ügyeljünk rá, hogy kedvencünkhöz semmilyen állat ne (még saját jólnevelt kutyánk se) férhessen hozzá. Elképesztően sok- gyakran csonkolással járó, -vagy akár végzetes-  baleset éri a teknősöket kutyák által.

Táplálás: 

       "Teknőseink számára kiváló táplálék a pitypang, mezei katáng, ékes keserűgyökér, kacúros véreslapu, keszegsaláta, oroszlánfog, csorbóka fajok, nefelejcs, pásztortáska, szabdalt kányazsázsa, útszéli zsázsa, parlagi zsombor, harangvirágok, galambbegysaláta, parlagi madárhúr, sövényszulák, apró szulák, fehér varjúháj, deres varjúháj, tarka koronafürt, gumós lednek, szarvaskerep, komlós lucerna, fehér here, bükkönyfélék, papsajtmályva, mályvacserje, lándzsás útifű, nagy útifű, madárkeserűfű, közönséges galaj, kert sarkantyúka, viola, veronika fajok..." 

   "Összességében fontos, hogy a levelek rostban, kalciumban gazdagok legyenek. Ilyen leveleket elsősorban gyűjteni lehet, a zöldségesstandok csak végszükség esetén jöhetnek szóba. Gyümölcsre gyakorlatilag egyáltalán nincs szüksége szervezetüknek, a természetben sem igazán találkoznak velük. Számos zöldségféle termése is problémát okoz a teknősöknél hosszú távon. Soha nem kellene adni a teknőcöknek banánt, uborkát, paradicsomot, és semmilyen levélzöldséget" 

       Télen, amikor nem találunk megfelelő mennyiségű élelmet teknősünknek a természetben, akkor azt pótolhatjuk rukkolával, madársalátával, cikóriával, de télen is törekedjünk inkább a magunk által gyűjtött növényekkel kínálni kedvencünket. Még a legkeményebb télen is lehet nekik megfelelő tápláléknövényeket gyűjteni, a fentiekre tényleg csak végső esetben "fanyalodjunk".  

Takarmánynövény magokat ITT tudsz beszerezni, vitamint, táplálék kiegészítőt pedig ITT.

       

Mindent egybevetve 

       A szárazföldi teknős kiváló választás lehet mindenki számára. Nem allergizál, 3- 4 havonta elég talajcserét végezni. Nincs szaga, nem koszol.